Medena loptica

Evo jos jedne u nizu zdrave vocke, kazu da ju po zimi u Japanu tamane. Pa saznajmo sto je to dobro u kaki jabuci.

Kaki jabuka ili japanska jabuka je voce koje je porijekom (logicno) iz Japana, ona je slatka i ukusna i vrlo je bogata zdravim nutrijentima kao sto su vitamini, minerali i antioksidansi.

Blagotvorna svojstva kaki jabuke je to sto sazdrzi malo kalorija. Bogata je antioksidansima kao sto su katekini i galokatekini te zbog kemijskog sastava betulinske kiseline, sprecava nastanak tumora. Katekini su poznati po tome sto djeluju anti-upalno. Svjeze kaki jabuke sadrze vitamin A, beta karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin. Svi ovi spojevi igraju vaznu ulogu protiv slobodnih radikala kisika koji uzrokuju starenje i razlicite bolesti. Jos je dobar izvor vitamina C, sadrzi mnogo vaznih B-kompleksa (ovi vitamini pomazu u matabolickim funkcijama u tijelu). Svjeze voce sadrzi takoder i  kalij, magnezij, bakar i fosfor.

Zasto trebamo jesti ovu jabuku? Djeluje protu-upalno, jaca krvne sudove, snizava krvni tlak, preporucuje se osaobama koje imaju problema s venama, blagotvorno djeluje na probavu, djeluje na bolesti zeludca, crijeva,kod lijecenja hemeroida, bolesti jetre i zuci, djeluje umirujuce na organizam, relaksira ga i jaca cjelokupni imuno sistem. Kaki jabuka koristi se jos i u izradi kozmetickih proizvoda.

Kako se jede kaki jabuka?

Budite oprezni kada kupujete ovo voce, ako kupite nedozrijele plodove oni bi mogli biti vrlo trpki. Kako bi brze dozrijeli ostavite ih u zatvorenoj plasticnoj posudi na sobnoj temperaturi uz neko drugo voce kao sto su banane, jabuke ili kruske. Znat cete da su dovoljno zrele kada omeksaju i kada budu licile na balon pun vode.

Kako bi jeli kaki pravilno, ogulite ju i narezite na kriske. Vazna napomena , nikada ju ne jedite na prazan zeludac jer moze izazvati probavne probleme s proljevom. Susena kaki jabuka jede se kao dodatak slasticama, kolacima ili sladoledu, a mozete ih koristiti i kao daodatak vocnim salatama, zitaricama i jogurtu. Kao i od obicne jabuke, tako i od ove mozete raditi kompot. I naravno mozete ju dodati i u smoothie.

I zato ne dozvolite si da vas ime ove jabuke odbije, probajte kaki jabuke, sigurno ce vam se svidjeti 😉

..i ne zaboravi, radi ono sto te cini sretnim..

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s